Marknadsledande, prisbelönade, lättanvända, snabba, smidiga, flexibla verktyg gillar vi, och det är de vi valt att arbeta med,  Vi talar om våra verktyg: FileMaker Pro, Lasso, MySQL och Applescript bland annat.


FileMaker Pro (FileMaker Inc) är den bästsäljande prisbelönade och lättanvända databasprogramvaran som enkelt hanterar all din information. Med mer än 10 miljoner sålda exemplar är FileMaker den vanligaste databasen på Mac och näst vanligast på PC. FileMaker 8 medför en mindre revolution och är nu lättare att använda än någonsin förut. De nya funktionerna medför även att FileMaker 8 är ännu bättre anpassat till de krav som ställs på affärssystem och utvecklingsverktyg.

Topp 10-listan över saker som är lättare i Filemaker Pro 8:

1 Hantera kunder, klienter och säljare.

2 Få koll på tillgångar, produkter och inventarier.

3 Organisera bilder, video och andra multimediafiler

4 Hitta projektspecifikationer och tillhörande uppgifter.

5 Skriv ut fakturor, seriebrev och adressetiketter.

6 Skapa rapporter på papper, PDF eller Exceldokument.

7 Skapa elektroniska formulär, precis som de förtryckta.

8 Eposta fältinnehåll med en musklickning.

9 Publicera produktkataloger till webben.

10 Dela databaserna till Windows och Mac OS-användare.

Lasso Professional Server (Omnipilot Inc) är en programvara som sitter mellan en databas och en webbserver och gör det möjligt att publicera datbasinformation på webben. Lasso erbjuder utvecklare en "bygg en gång - publicera varsomhelst"-utvecklingsmiljö och är trots detta otroligt enkelt att använda, men samtidigt kraftfullare än sina konkurrenter. Med Lasso kan man snabbt och säkert utveckla tillämpningar som arbetar med nästan vilken databas som helst på valfri plattform - utan en doktorsgrad i prorammering och med mycket mindre kodknackande än ASP, PHP, JSP eller Cold Fusion.

Topp 8-listan över saker som är bättre med Lasso 8
1. Lasso är enkelt att använda, språket är lätt att lära sig och lätt att förstå, utan att ge avkall på funktionalitet, flexibilitet eller kraft.

2. Du behöver skriva mindre kod för att utföra samma saker som i andra utvecklingsmiljöer. Detta är viktigare än man tror för det betyder att andra utvecklingsmiljöer är betydligt dyrare, även om de är gratis.

3. Den kan installeras i såväl Mac OS X som i Windows och Linux-miljö.

4. Den kan samtala med över 150 olika databaser, inklusive FileMaker Pro, MySQL, Microsoft SQL Server, samtidigt.

5. Snabb

6. Säker - du kan hantera säkerhet över flera databaser från en punkt, vilket sparar tid och pengar.

7. Stabil - varje webbplats körs i en egen process och påverkar inte andra webbplatser om den skulle krascha.

8. Lasso översätter databaskommunikationen till den datbas man kommunicerar med. Det betyder att samma kod kan återanvändas om man byter databas.

Applescript (Apple Computer Inc) är en utvecklingsmiljö inbyggd i ett operativsystem och det finns oss veterligen ingen motsvarighet i något annat operativsystem än just Mac OS X. Applescript är ett språk som liknar engelska i vilket man skapar manus (scripts) som kan automatisera åtgärder man vill göra både i datorn och i de programvaror som finns i den. Applescript är mer än ett makro-språk utan kan dessutom fatta beslut, interagera med användaren, analysera data och få program i datorn att kommunicera och utföra arbetsuppgifter tillsammans.

Eftersom stöd för Applescript är väldigt utbrett bland programvaror för Mac OS X, så kan man skapa väldigt avancerade lösningar genom att helt enkelt köpa vanliga program och få dem att utföra en arbetsprocess tillsammans, styrda av ett script.

Då grunden i Mac OS X är superstabila och virusfria BSD UNIX så kan man dessutom med Applescript skicka kommandon skrivna i UNIX direkt till terminalen, och det öppnar upp så stora möjligheter att datorvärlden ännu inte har greppat det.

Vi har som nämnts under "Tidigare projekt" skapat avancerade och otroligt tidsbesparande lösningar med Applescript, läs gärna där med.

MySQL (MySQL AB)
är en högpresterande SQL-databas som vi gärna använder tillsammans med Lasso och FileMaker för att få det bästa av alla världar. Med MySQL får vi råa prestanda, snabba sökningar och möjligheten att lagra enorma mängder med data. Med nya MySQL 5 som lanserades den 25 oktober 2005 så har funktionaliteten utökats betydligt med mycket efterlängtade och smarta funktioner.

Topp 6 nya funktioner i MySQL 5
1. Stöd för "stored procedures" (lagrade scripts), dvs scripts som man kan utföra närhelst man vill helt automatiskt. Detta används för att lagra avancerade åtgärder och affärslogik i databasen och kunna utföra dem om och om igen på ett lätt sätt.

2. Stöd för "triggers" (avtryckare), dvs händelsestyrda mekanismer som initerar andra händelser, tex att en stored procedure skall köras när en post skapas eller uppdateras. Detta används för att kodifiera affärsregler direkt i databasen och har även många andra användningsområden.

3. Vyer - man kan numera styra bättre vilka data som är tillgängliga för olika användare och skydda dem.

4. Stöd för "cursors" (pekare) - när en utvecklare vill traversera igenom alla poster funna vid en sökning och utföra något med varje post, behövs pekare.

5. Distribuerade transaktioner. Med detta kan man skapa kopior av data på flera platser för tex lastbalansering vilket gör att antalet användare kan öka i all oändlighet om man vill.

6. Nytt migrationsverktyg - nu kan du i en grafisk miljö migrera (konvertera) din gamla databas till MySQL. Verktyget stödjer Oracle, Microsoft SQL Server, Microsoft Access och även andra databaser.


Komplett verktygslåda
Så med dessa verktyg kan vi utan tvekan konvertera din nuvarande databaslösning eller webbplats till FileMaker, MySQL och Lasso eller en valfri kombination av dessa och minska ner era licenskostnader och spara pengar genom höjd produktivitet. Läs gärna mera om detta i artiklarna "Enkelt är bättre", "Konvertera" och "Vidareutveckla".

Kontakta oss idag för att starta en diskussion om vad ni vill göra, så återkommer vi, utan kostnad. med ett svar på hur det kan göras. Skicka din fråga till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.